24-11-2017

Onze keten in beeld: inkoop kalveren

Van melkveehouders nemen wij kalveren af die niet gebruikt kunnen worden voor de vervanging of aanvulling van de melkveestapel. Als kalveren veertien dagen of ouder zijn, nemen wij ze over. De inkoop van de kalveren gebeurt door ons bedrijf Van Drie B.V.


Jan Bronkhorst is één van collega’s. Hij is inkoper en zorgt voor de selectie van de kalveren. Dit is belangrijk voor de houderij. Jan vertelt: “Toen ik drie jaar oud was, zei ik al dat
ik ‘kalverwerker’ wou worden. Dat is gelukt: ik werk al mijn hele leven tussen de kalveren en ik zou niets anders willen. Het mooie aan mijn werk is het contact met de dieren en de boeren. Ik selecteer de kalveren in uniforme groepen naar soort, gewicht en grootte.
Kalveren zijn kuddedieren en bepalen onderling de rangorde. Plaats je sterke, grote kalveren samen met lichte, kleinere kalveren, dan sneeuwen de kleintjes onder. Selectie is daarom belangrijk om het management op de houderij makkelijker te maken.
De kalveren worden aangevoerd van de melkveehouderijen en staan of liggen hier rustig in het stro. Als ik de selectie heb gedaan, komt de transporteur die de kalveren naar de kalverhouders brengt. Deze schakel in de keten is niet zo bekend, maar wel heel belangrijk.”


  • Deze site maakt gebruik van cookies
  • Verberg deze melding