12-12-2017

Onze keten in beeld: Productie kalvervoeder

Een belangrijke schakel in onze keten zijn onze zeven kalvervoederbedrijven: Alpuro, Navobi, Schils, Tentego, Zoogamma, Kalmi Italia en Inntaler. Onze bedrijven zijn gevestigd in Nederland, Italië en Duitsland. Voor onze kalveren is het van belang dat zij goed en gebalanceerd voer krijgen. Dit draagt bij aan dierenwelzijn en de gezondheid van de kalveren.


Wij voeren, naast kalvermelk, de kalveren vezelhoudend droogvoer. Tot een leeftijd van vijftien weken is dit minimaal 200 gram per dag en vanaf vijftien weken is dit minimaal 500 gram per dag. Minimaal 10% van dit vezelrijke voer is langvezelig (stro). Op langvezelig voer moeten de kalveren lang kauwen en herkauwen; dit stimuleert de pensvertering en helpt bloedarmoede te voorkomen.
Jan Kroes is medewerker bij Navobi en houdt zich bezig met de productie van kalvermelkpoeder. Hij vertelt: “Bij de productie van kalvermelkpoeder maken we gebruik van afvalstoffen uit de zuivelindustrie: melkwei die vrijkomt bij het maken van kaas en magere melkpoeder dat ontstaat bij het maken van boter. De combinatie van melkwei en magere melkpoeder aangevuld met vetten, vitaminen en mineralen levert een product op waar onze kalveren goed van kunnen groeien. Ons team van 20 mensen zorgt voor de kwaliteit van het product.” 
Navobi zet, net als de andere VanDrie kalvervoederbedrijven, in op innovatie. Jan vervolgt: “We moeten inspelen op de ontwikkelingen in de zuivelmarkt. Waar vroeger wei nog echt een afvalproduct was, wordt het nu veel meer gebruikt in de humane sector. Vernieuwen is de enige manier om positie te behouden. Ik weet zeker dat we met ons team erin slagen om op de juiste manier invulling te geven aan de innovatieopgaven van ons bedrijf.”


  • Deze site maakt gebruik van cookies
  • Verberg deze melding